Θανάση Κάππου: Η Επανάσταση που έρχεται







"Σε δύσκολους για τον ίδιο αλλά και για την οικογένειά του καιρούς, δεν εκποίησε χάριν κάποιας αρχής τις αρχές του και δεν αντάλλαξε την έπαλξη με την έφαλση.

Θα αποτελούσε τέλος ανεπίτρεπτη παράλειψή μου αν αποσιωπούσα την αντιστασιακή του δράση. Είναι βέβαια αλήθεια πως, αν κατά τη διάρκεια της επταετίας ο τόπος μας διέθετε τόσους αντιστασιακούς όσους κατασκεύασε μετά την πτώση της, οι συνταγματάρχες θα 'πεφταν νωρίτερα. Ανάμεσα στους λίγους και πραγματικούς που σακατεύτηκαν στις φυλακές υπήρξε και ο Κώστας Κάππος. Ωστόσο ο σεμνός αυτός μάρτυρας δεν προσέδωσε στις πληγές του ανταλλακτικό χαρακτήρα περιφέροντάς τες σε τηλεοπτικά κουτιά. Στη δική του αντίληψη ήταν και αυτές μέρος του χρέους του για την πατρίδα. Η παρακαταθήκη κατά συνέπεια που φεύγοντας μας άφησε δεν ήταν ένα οποιοδήποτε βιβλίο για το ράφι της βιβλιοθήκης μας, ήταν ένα εγκόλπιο για τη ζωή μας που θα 'πρεπε με αλυσίδα να τό 'χουμε κραμάσει στο λαιμό μας.

Λέω θα 'πρεπε γιατί είναι αλήθεια, και μάλιστα αλήθεια πικρή, ότι ο Κώστας Κάππος πριν προδοθεί απ'την καρδιά του είχε προδοθεί από πολλούς φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους του. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά, οι μικρές στιγμές των μεγάλων δεν του υπαγόρευσαν ρόλο Δημάρατου για να πάρει το δρόμο για τα Σούσα. Συνειδητά επέλεξε ρόλο Φιλοκτήτη που στα χρόνια της ανάλγητης εγκατάλειψής του στη Λήμνο δεν μίσησε τους Αχαιούς και δεν αρνήθηκε τα τόξα του για την εκπόρθηση της Τροίας...

Ήταν, θυμάμαι, μέρες που καποιες γραφίδες βουτηγμένες στη χολή ζητούσαν την προσκόμιση της κεφαλής του, όταν ένα βράδυ με τον αλησμόνητο Λέντα Αυδή αποτόλμησα να του πω πως τελικά δεν μπορεί να ήταν λάθος του να "τροχίζει τα μαχαίρια του σαν να 'τανε μολύβια, όταν οι άλλοι τρόχιζαν τα μολύβια τους σαν να 'τανε μαχαίρια..."

Μέσα απ' τα χοντρά μυωπικά του γυαλιά με κοίταξε επιτιμητικά και μου είπε: "Μάστορα", συχνά έτσι με αποκαλούσε, "ξεχνάς φαίνεται ότι το Κάππος γράφεται με δύο Πι. Το πρώτο ανήκει σ'εμένα, το δεύτερο ανήκει στους άλλους..."

Αυτός ήταν ο Κώστας Κάππος!...

Φοίβος Προύντζος



Τιμή πώλησης: 10,00 €
 


ISBN: 978-960-88299-3-0

Σελίδες:  366

Εκδόσεις: ΑΛΗΘΕΙΑ

Έτος Έκδοσης: 2007


Από το Blogger.