Τελειώνει η ιστορία; 10.12.2016Tέλος της ιστορίας. Ένα “ανάθεμα” το οποίο στα πλαίσια της όποιας μικρότερης ή μεγαλύτερης αναθεώρησης της λογικής από ειδικούς και ειδήμονες εντός και εκτός των τειχών.
«Η αποτυχία ενναλακτικών επιλογών που είχαμε στον αιώνα μας (φασισμός, κομμουνισμός), επιτρέπει να τις θεωρήσουμε “παρακαμπτήριές” οδούς προς την ελεύθερη δημοκρατία”.
«Το τέλος της ιστορίας πρέπει να θεωρείται ως ένα πραγματικό γεγονός. Η λύση του προβλήματος της ιστορίας έχει ολοκληρωθεί από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης».
Παλιές διαπιστώσεις και κακέκτυπες αναδιατυπώσεις  από θεωρητικούς σε παγκόσμιο επίπεδο μιας μονόπλευρης λογικής.
Απέτυχε ο κομμουνισμός. Απέτυχε ο φασισμός.
Άρα τέρμα οι πόλεμοι και οι «αιματηρές επαναστάσεις» κάθε λογής. 
Δηλαδή σταμάτημα της ιστορίας εδώ και σήμερα.
Αιωνιότητα και μια μέρα.
«Υπήρξε λοιπόν Ιστορία, μα δεν υπάρχει πια», είχε αναρωτηθεί  κάποτε και κάτι παραπάνω από εύστοχα ο Μάρξ έχοντας απαντήσει στο εν λόγω ερώτημα εκατό πενήντα και πλέον χρόνια πρίν.
Το χειρότερο όμως όλων δεν είναι αυτό.
Είναι το ότι επανέρχεται στο προσκήνιο(δυστυχώς), με ένα αριστουργηματικά δομημένο τρόπο η εξομοίωση του κομμουνισμού με τον φασισμό.
Ανόμοια πράγματα. Με διαφορετικές βάσεις και αφετηρίες.
Όμως και σε αυτό το ζήτημα νομίζω πως η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από απλή.
Κυρίως όμως είναι διαχρονική: Όξυνση αντιθέσεων και συμφερόντων . Εκμετάλλευση και καταπίεση των αδυνάτων σε όλα τα επίπεδα τάξεων.
Αύξηση του ορίου της φτώχειας που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τελευταίου διαστήματος ξεπερνάει και το 1/3 του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες.
Απάντηση: Εποχή ήττας και περισυλλογής. Αναμονή μέσα από κάποιες προσπάθειες με μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια.
Υπενθύμιση σε κάποιους:  H ιστορία δεν κινείται ευθύγραμμα. Αύξηση της έντασης(όταν!), μείωση της έντασης(όταν ).
Κανείς δεν ξέρει μόνο το πότε…….
Από το Blogger.