Κοσμικόν (1961)

Κοσμικόν (1961)




Διάσημο και απλό. Χωρίς φιοριτούρες. Όπως είναι και το αφεντικό του μαγαζιού. Ο κ. Θανάσης Τελώνης(ο μικρός της φωτογραφίας δίπλα στον πατέρα του Δημήτρη), την ψυχή της επιχείρησης, που το 2021 κλείνει εξήντα χρόνια(Να τα εκατοστίσει!!).
Η ιστορία μας ξεκινάει κάπως έτσι: Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 δύο φίλοι ο ένας από την Ηλεία και ο άλλος από την Αρκαδία ξεκινούν την περιπλάνηση τους στον κόσμο των γλυκών. Ο Λεωνίδας Παλαμήδης και ο Δημήτρης Τελώνης δουλεύουν σε ένα μπαρ με γλυκά στην υπόγεια πλατφόρμα της Ομόνοιας. Στο πατρικό σπίτι του δεύτερου φτιάχνουν γλυκά για τις ανάγκες του μπαρ σε καθημερινή βάση και τα πηγαίνουν στην Ομόνοια. Σάμαλι, παστέλι, ντόνατς για τον καφέ και άλλα.
Κάποια στιγμή αργότερα περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αποφασίζουν να κάνουν τη μεγάλη κίνηση και ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Μια κίνηση που αποδείχτηκε λίρα εκατό από κάθε άποψη. Ακόμη και στην επιλογή της περιοχής. Την “Eκάλη της Αθήνας” Την περιοχή γύρω και λίγο πέρα από την οδό Μιχαήλ Βόδα (Λ. Ιωνίας 104, πρώην Μιχαήλ Βόδα 240). Ένας αριστοκρατικός από πολλές απόψεις δρόμος στον οποίο “μπορούσες να παίξεις μπάλα έξω από το μαγαζί γιατί δεν περνούσαν το πολύ πέντε αυτοκίνητα”.
Το 1961 γίνεται η αρχή στην “Eκάλη της Αθήνας” H συνέχεια μέχρι σήμερα σα σιρόπι από ένα κουτί σιροπιαστά. Η μυρωδιά τραβάει τον κόσμο σαν να είναι λαϊκό προσκύνημα. Οι ουρές που συνωστίζονται καλύπτουν ευθείες, τεθλασμένες και διακλαδώσεις. Η ανάγκη για εργαστήριο άμεση και επιβεβλημένη. Οι παραγγελίες φεύγουν με ταχύτητα δυτικού ανέμου εντός και εκτός των συνόρων. Όπως και όλα τα επόμενα χρόνια άλλωστε. Η ανάπτυξη και η αύξηση στο μενού, χρόνο με το χρόνο ολοένα και πιο μεγάλη Η δεκαετία 1970-1980 ίσως η καλύτερη περίοδος.
Η επιμονή στα παραδοσιακά και αγνά υλικά το σήμα κατατεθέν διαχρονικά. Καμία έκπτωση στην παράδοση και τον σεβασμό στα αγνά υλικά. Οι διάσημοι και γνωστοί πελάτες όλα αυτά τα χρόνια παρά πολλοί. Το γαλακτομπούρεκο και το κανταΐφι με κρέμα (γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι), τα γλυκά κλειδί για την επιτυχία. Το προφιτερόλ, το παγωτό καϊμάκι, το παρφαί και η φράουλα άξιοι συνεχιστές.
Ο Χρήστος Ευθυμίου, ο καλοκάγαθος “ένας βλάκας και μισός” του ελληνικού κινηματογράφου που έμενε εκεί κοντά ήταν τακτικός πελάτης. Ο Θανάσης Βέγγος, ο “καλός μας άνθρωπος” ομοίως. Δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης πολιτικής ζωής της χώρας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γιάννης Αλευράς ήταν από τους πιο συχνούς πελάτες.
Όσο για τον κύριο Θανάση Τελώνη πρέπει να νοιώθει τυχερός και να αισθάνεται περήφανος, που στα πρώτα δικά του αλλά και της επιχείρησης βήματα, πηγαίνοντας παραγγελία με το ποδήλατο στη γνωστή πολυκατοικία της οδού Στουρνάρη ήπιε καφέ μαζί με τη Σοφία Βέμπο. “Φτιάξε στο μικρό ένα καφέ”, έλεγε πάντα στην υπηρεσία της!
Καλή σας απόλαυση!
Από το Blogger.