Ζαχαροπλαστείο Μαλάμος (1930)

 Ζαχαροπλαστείο Μαλάμος (1930)




Ένα ζαχαροπλαστείο που είναι συνδεδεμένο τόσο με την ιστορία της Αθήνας και όσο και με την ιστορία της ζαχαροπλαστικής κατά τη διάρκεια του 20ουαιώνα. Τα αδέλφια Ιωάννης και Πέτρος Μαλάμος κατεβαίνουν στην Αθήνα από τη Σπερχειάδα και ανοίγουν το 1930 ένα γαλακτοπωλείο όπως έκαναν όλοι οι μετέπειτα ζαχαροπλάστες της εποχής. Ανοίγουν το γαλακτοπωλείο λόγω της ενασχόλησης που είχαν με την κτηνοτροφία στο γενέθλιο τόπο τους αλλά φυσικά και της ανάγκης για επιβίωση. Καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα ζαχαροπλαστείο-Σχολή από την οποία αποφοίτησαν μερικοί από τους μετέπειτα μεγάλους ζαχαροπλάστες της Ελλάδας του 20ουαιώνα(ΜΙΚΕ).
Το πρώτο ζαχαροπλαστείο το βρίσκουμε το 1958 στην οδό Πατησίων στη στάση Αγγελοπούλου. Ένα χρόνο αργότερα το 1959 μεταφέρεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κοδριγκτώνος. Μέχρι το 1995 όπου μεταφέρεται στη σημερινή του θέση. Παραμένοντας σταθερή αξία στον κόσμο των γλυκών απέναντι από τη μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων τον Άγιο Παντελεήμονα.
Όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας έχει γλυκαθεί από τον “Mαλάμο” με τα αξεπέραστα γλυκά. Η μεγάλη Ρένα Βλαχοπούλου ήταν τακτική πελάτης. Ποιος όμως μπορεί να ξεχάσει τον αξεπέραστο Κώστα Βουτσά στο “Ένας γαμπρός από το Λονδίνο” του 1967, όταν περνάει έντρομος την Αχαρνών τρέχοντας να προφτάσει στα τραπεζάκια του “Μαλάμου” τη Νόρα Βαλσάμη που πήρε κινίνα από το φαρμακείο για να αυτοκτονήσει. Λόγω έρωτα φυσικά…
Όσο για τα must του “Mαλάμου” πολλά και ιδιαίτερα. Η κλασική σοκολατίνα αξεπέραστη. Η πουτίγκα μοναδική. Το “Σικάγο”και η “Ινδιάνα” θα σας ταξιδέψουν ευχάριστα. Πολλά χρόνια πίσω!
Καλή σας απόλαυση!
Από το Blogger.